De vijf mooiste stranden van Nederland

De vijf mooiste stranden van Nederland

Er zijn in Nederland ontzettend veel stranden waar je heerlijk een dagje kunt zonnen. Maar wat zijn nou de vijf mooiste stranden van Nederland? Het is de perfecte plek om te kunnen genieten van het typische Nederlandse weer; storm, regen, hittegolven. Maar wat voor weer het ook is, Nederland houdt van het strand. Zo kun je even lekker uitwaaien, de hond uitlaten, kamperen of gewoon een dagje uit met familie. Kun je niet kiezen welk strand je wilt bezoeken? Lees dan deze blog. Hierin heeft Kustweek de vijf mooiste stranden van Nederland op een rijtje gezet.

1. Kampeer op Vlieland en geniet van het mooie strand

Een van de meest bijzondere stranden van Nederland ligt op het Waddeneiland Vlieland. Alleen bewoners mogen hier met de auto komen, waardoor je alles op de fiets of wandelend af moet leggen. Dit is verder geen probleem, want er zijn in het dorp voldoende plaatsen om een fiets te huren. Je kunt ook jouw eigen fiets meenemen op de boot naar Vlieland.

Vlieland is een klein, knus eiland met een prachtig strand. Als je echt iets bijzonder wilt zien kun je een kijkje nemen bij de Vliehors. Dit is een grote zandplaat van 20km2 aan de westkant van Vlieland. In het midden van dit eilandje staat een drenkelingen huisje. Dit huisje heeft een bijzondere geschiedenis en is nu een museum. Op dit deel van Vlieland zie je Texel liggen en kun je zelfs zeehonden spotten! 

Kamperen in de duinen

Op Vlieland kun je ontzettend leuk kamperen in een natuurlijk duingebied. Slechts een duin verwijderd van het strand kun jij je tent opzetten om te genieten van de frisse lucht en het geluid van de zee. s ’Avonds kun je hier de zon onder zien gaan en nog lekker een hapje eten. Een van de meest populaire campings op Vlieland is camping Stortemelk.  Ben je niet in het bezit van een tent? Dan zijn er ook nog duinhuisjes, boshuisjes en huurtenten op de camping.

Nederland’s vijf mooiste stranden

2. Het toeristische strand van Zoutelande

Ieder jaar trekken veel toeristen erop uit om Zoutelande te bezoeken. Dit komt mede doordat Zeeland de meeste zonuren van Nederland heeft. Je kunt hier dus heerlijk de hele dag zonnebaden. Naast het strand is ook het dorp van Zoutelande erg populair. Hier wordt namelijk van mei tot oktober op iedere dinsdag een markt gehouden.

Zoutelande is niet alleen in de zomer leuk om te bezoeken, maar ook in het voorjaar en najaar. Rond het strand zijn meerdere strandpaviljoenen, waar je heerlijk kunt eten of chocolademelk kunt halen om op te warmen. Je kunt hier ook genieten van de prachtige zonsondergang en het typische plaatje van het strand: hoge duinen, kleine strandhuisjes en een boulevard.  

3. Met de boot naar Schiermonnikoog

Het strand van Schiermonnikoog hoort zeker bij de 5 mooiste stranden van Nederland. Hier kun je namelijk het breedste strand van Europa vinden, namelijk: de Schier. Dit strand is 18 kilometer lang en op veel plekken ongeveer een kilometer breed. De kust van Schiermonnikoog groeit nog steeds verder, dit noem je ook wel een aangroeikust. In de afgelopen tien jaar is het strand hierdoor zo’n drie kilometer groter geworden! Rondom het strand zijn er veel parkeervoorzieningen en lekkere restaurantjes.

Een bijzonder stuk strand van Schiermonnikoog is het groene strand. Deze kun je vinden tussen strandpaal 2 en 5. Dit stuk strand wordt minder overspoeld door zee, waardoor de planten er kunnen groeien. Dit is erg bijzonder om te zien.

Je kunt vanaf Lauwersoog met de boot naar Schiermonnikoog. Dit is een vaart van 45 minuten, waarop je jouw fiets mee kunt nemen. Wil je iets sneller op plaats van bestemming zijn? Dan kun je de sneldienst nemen, deze boot is binnen twintig minuten aan de overkant. Let op: Je kunt geen fiets meenemen op deze boot.

de vijf mooiste stranden van Nederland

4. Een hotelovernachting aan het strand in Bergen aan Zee

In Bergen aan Zee vind je een strand en prachtige duinen. Deze duinen zijn de hoogste en de breedste duinen van ons land. Je kunt hier prachtige wandelingen en fietstochten maken. Naast het strand is er in Bergen aan Zee cultureel gezien veel te ontdekken. In de zomer kun je hier muzikale evenementen en kunstmarkten vinden. Verder kun je er door het hele jaar heen veel musea, galerijen en andere culturele evenementen bezoeken. In de buurt van het strand kun je ook ontzettend veel winkeltjes, hotels en restaurantjes vinden. In Bergen aan Zee is er dus genoeg keus voor iedereen!

5. Wandelen over de boulevard van Vlissingen

Vlissingen is een stadstrand in Zeeland. Dit strand is ongeveer 4 kilometer langs en 70 meter breed. Dit strand is dus minder groot dan de stranden die hiervoor zijn genoemd, maar zeker niet minder mooi. Doordat het is stadstrand is varen er het hele jaar door veel vrachtschepen langs de kust, ontzettend leuk om eens te zien. Het mooiste strand in Vlissingen is het Badstrand. Dit strand ligt direct voor de boulevard.

Vlissingen bezoeken is leuk voor jong en oud. Rondom het strand zijn er ontzettend veel faciliteit. Er is voldoende ruimte om te parkeren en er zijn veel restaurants en winkels. Vlissingen staat in de top 50 van de Nederlandse gemeente met het rijkste culturele erfgoed, dus voor cultuurliefhebbers valt hier ontzettend veel zien.

Valt het weer toch tegen? Ook dan is er genoeg te doen in Vlissingen.

  • Het Arsenaal bezoeken. Dit is een populaire plek voor kinderen. In het pand is een groot piratenpark te vinden met een uitkijktoren. Ook vind je hier het grootste aquarium van Zeeland met haaien, roggen en tropische vissen.
  • Reptielen zoo Iguana bezoeken. Dit is het grootste overdekte reptielenhuis van Europa. .
  • Kustroutes fietsen of wandelen. Rondom Vlissingen zijn meerdere fiets en wandelroutes uitgestippeld waarbij je langs de mooiste kunstwerken van Vlissingen komt.

Meer Kustweek? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest


Reageren is niet mogelijk.